Sähkön hinta on lähes kaksinkertaistunut 2020 alusta – Löydä hetkessä halvin sopimus!

Sähkön hinta on lähes kaksinkertaistunut 2020 alusta – Löydä hetkessä halvin sopimus!

sähkön hinta sähköt.net

Tämän artikkelin Yritysblogille lähetti Sähköt.net-sivuston ylläpito. Lähetä sinäkin artikkelisi yritysblogiin julkaistavaksi >> 

Koronapandemian aiheuttama taloustaantuma laski sähkön hintaa tuntuvasti vuoden 2020 alussa, mutta nyt hinta on jälleen noussut kiivasta tahtia. Jopa viidennes sähköyhtiöistä on ilmoittanut Ylen kyselyssä korottavansa hintojaan vuonna 2021, joten sähköyhtiöiden kilpailuttaminen on nyt todella ajankohtaista!

 

Sähkösopimuksen kilpailutuksen avulla säästää huomattavia summia

Sähkösopimuksien hinnoissa on selkeitä eroja, joita monet meistä sähkösopimusta tehdessä eivät tule huomioineeksi ollenkaan. Energiavirasto selvittikin vuonna 2016, että vain vähän yli 10 % suomalaisista on kilpailuttanut voimassa olevan sähkösopimuksensa. Tämä tarkoittaa, että suurelle osalle kansasta olisi todennäköisesti tarjolla edullisempi ratkaisu.

Valitettavan usein me kuitenkin otamme uuteen asuntoon muuttaessa sähkösopimuksen joko ensimmäisenä vastaan tulleesta sähköyhtiöstä tai luotamme itsellemme tuttuun palveluun ilman, että tarkastelisimme hintatasoja ollenkaan ennen nimen laittamista sopimukseen.

Syy tähän on kuitenkin ymmärrettävä: harvalla meistä on aikaa lähteä kyselemään erikseen tarjouksia eri sähkönmyyjiltä ja alkaa kartoittamaan jopa kymmeniä tarjouksia parhaan löytämiseksi. Tähän tilanteeseen on kuitenkin nyt onneksi olemassa palvelu, joka hoitaa kilpailutuksen puolestasi: Sähköt.net!

 

Miten Sähköt.net toimii?

Sähköt.net on verkossa toimiva, ilmainen, 100 % suomalaisomisteinen ja sitoutumaton kilpailutuspalvelu, joka toimii tällä hetkellä yhteistyössä yli kymmenen sähköyhtiön kanssa. Palvelun tarkoituksena on säästää suomalaisten kuluttajien rahaa sähkösopimuksissa ilman, että hyvän tarjouksen etsimiseen tarvitsee käyttää tuntitolkulla omaa vapaa-aikaa.

Sivustolta löytyvän hakemuskaavakkeen lähettämällä kaikki sivustolla listatut sähköyhtiöt saavat tarjouspyyntösi, johon he lähettävät sinulle suoraan tarjouksensa. Hakemuksen täyttäminen vie aikaasi vain pari minuuttia ja saat tarjoukset sähköpostiisi nätisti listattuna hetkessä.

Kun kilpailutat sähköyhtiöitä, kilpailutat nimenomaan sähkön hinnan. Se on ainoa osuus sähkölaskusta, jonka Suomen lain mukaan voi kilpailuttaa, sillä sähkön siirtohintojen sekä verojen taso on säädelty Suomen laissa. Vaikka sähkön myyntihinta onkin ainoa kilpailutettavissa oleva osa, oikeanlaisella sopimuksella yksittäinen kotitalouskin voi säästää jopa satoja euroja sähkölaskuissaan vuodessa.

Mikäli jokin saamistasi tarjouksista on selkeästi parempi hinnaltaan tai ehdoiltaan, kuin nykyinen sopimuksesi, voit vaihtaa sähköyhtiötä helposti saman verkkopalvelun kautta. Jos sopivaa tarjousta ei löydy, voit hylätä ne ja tarkistaa hinnat palvelussa myöhempänä ajankohtana uudelleen!

 

Miksi sähkön hinta on kovassa nousussa?

Kaikki sähkön kokonaishintaan vaikuttava osa-alueet, eli sähkön hinta, siirtohinta sekä verot ovat olleet tasaisessa nosteessa jo vuosia. Sähkön hintojen viimeaikaiseen äkilliseen nousuun ei ole yhtä syytä, mutta huomattavimmat niistä ovat:

  • Talous vaipui vuonna 2020 stagnaatioon pandemian seurauksena, joka vaikutti myös kokonaissähkönkulutukseen kotitalouksissa. Hinnat alkavat nousta talouden avautuessa ja kulutuksen lisääntyessä.
  • Sähkön tuottaminen vesivoimalla lisääntyi huomattavasti vuonna 2020 normaalia sateisempina vuodenaikoina, joka nostatti sähkön tuotantoa yli kysynnän. Kevään aikana kysyntä vähenee muutenkin, sillä Suomen kylmissä olosuhteissa talven sähkön kysyntä on huomattavasti korkeampi muuhun vuodenaikaan verrattuna. Vuoden 2021 lopun lähestyessä sähkön hintaan voidaan odottaa taas uutta nousua.
  • Fossiilisten polttoaineiden sekä uusiutuvan energian hintojen tasainen nousu.
  • Sähkön siirtohintojen nousu. Sähköyhtiöt korottavat hintojaan valtion kiristettyä sähkön toimitusvarmuusvaatimuksia, joiden vuoksi he ovat joutuneet tekemään isoja investointeja vaihtaessaan esimerkiksi sähkölinjoja tolpista maan alle myrskyjen varalta. Linjojen uusintatyöt jatkuvat edelleen ympäri Suomea vuosikymmenen loppupuolelle saakka.

 

Huomioi nämä asiat sähkösopimusta valitessasi!

  • Asumismuoto. Sähkösopimusta tehdessä kannattaa huomioida, asutko esimerkiksi kerrostalossa vai paritalossa, koska niiden lämmitystavat voivat olla erilaiset. Pari- ja omakotitaloissa kellonajan mukaan hinnoiteltu yösähkö voi tulla tuntuvasti edullisemmaksi, siinä missä kerrostaloissa käytetään tasahintaista yleissähköä.
  • Eettisyys ja ekologisuus. Jos sähkön tuotantotapa on sinulle tärkeää esimerkiksi ympäristön kannalta, saatat haluta tukea vihreämpiä energiamuotoja. Nämä eivät kuitenkaan ole tällä hetkellä vielä kovin halpoja, mutta teknologian kehittyessä niiden hintojen ennustetaan laskevan ajan myötä.
  • Määräaikaisuus vai toistaiseksi voimassa oleva? Määräaikaiset sopimukset käyttävät esimerkiksi kiinteää kuukausihintaa koko sopimuksen keston ajan (tavallisesti 2 vuotta) sähkön hinnan muutoksista huolimatta. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus vaihtelee hinnaltaan markkinasähkön mukana, mutta voidaan aina vaihtaa toiseen, jos asiakas niin haluaa. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus myös hyötyy siitä, kun sähkön hinta laskee.

Kokeile nyt kilpailuttaa oma sähkösopimuksesi osoitteessa Sähköt.net ja katso minuuteissa, jos sinäkin voisit säästää selvää rahaa asumiskustannuksissasi!

Vastaa